tisdag 13 januari 2009

www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3561&a=872981

www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2502&a=871928


Ur DN 2009-01-13:

"Ett nytt monster föds i Gaza

Israel skapar nu nya terrorister

Jag var på plats när det första palestinska upproret, intifadan, inleddes i Gaza för 21 år sedan: en spontan folkrensning mot ockupationen. Stenar mot skarpa skott. Kvinnor och barn mot soldater. Jag glömmer aldrig skriken i det överfulla Shifasjukhuset. En pappa som kom rusande med sitt redan döda barn i famnen. Ropen på hämnd. Drömmen om en egen stat. Det var så Hamas bildades. De muslimska bröderna hade uppmuntrats av den israeliska ockupationsmakten sedan början av 1980-talet. Israels underrättelsetjänst odlade de "fromma männen i moskéerna" som en motvikt till "terroristerna" i PLO. Intifadan förändrade allt. Det muslimska brödraskapet radikaliserades under Israels övervåld, dess mål blev en islamisk palestinsk stat, dess medel väpnad kamp: Israel skulle förintas.

Fem år tidigare invaderade Israel Libanon. Målet var att krossa PLO. Israel välkomnades till en början av den lokala shiitiska befolkningen, som avskydde den väpnade palestinska närvaron. Men Israels massiva våld och 18 år långa ockupation drabbade även de fattiga shiabönderna, tiotusentals tvingades fly norrut: så skapades kåkstäderna, de södra förorterna till Beirut. Där föddes Hizbollah, i dag Israels svåraste fiende.

Varje gång Israels Ledare har använt militärt övervåld för att "skapa säkerhet" har det i stället lett till nya, allt farligare fiender. I Gaza växer i denna onda tid ett nytt monster; de ångestfyllda skriken hörs åter från Shifasjukhuset, över 200 palestinska barn har hittills dödats.

Verkliga Israelvänner tar avstånd från kriget i Gaza. Massdödandet av palestinier gör den judiska staten mer osäker. 41 års ockupation är 41 år av våld, som skapat misär, desperation och terrorism. Generationer israeliska pojkar och flickor har kastat bort sin ungdom på att misslyckas med att kuva det palestinska folket. Om Israels ledare verkligen ville uppnå fred och säkerhet skulle de söka samtal med fienden. De skulle acceptera att palestinierna väljer sina egna representanter, på samma sätt som PLO erkändes på 1990-talet. Men Israels regering fruktade att förlora parlamentsvalet om några veckor om den valt dialog i stället för anfall.

Det krävs större mod att tala fred än att föra krig."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar