tisdag 16 juni 2009

Twitterpower 3

I Iran är det rikigt stökigt nu, efter att Ahmedinejad vunnit valet och många är missnöjda och besvikna. Jag minns under förra veckan när bl.a. Cecilia Udéen på P1 rapporterade om karnevalsstämmning på gatorna i Teheran, förväntningarna måste varit enorma, hon berättade att folk var ute på gatorna hela natten, något som inte varit tänkbart sedan decennier tillbaka.

På YouTube kunde man se Mousavi berätta att det fanns seriösa planer på att förbättra kontakterna med bl.a. USA, att samtal skulle påbörjas inom snar framtid, det lät oerhört positivt och alldeles för bra för att vara sant. Såklart det kommer besvikelse nu, Mousavi stod tydligen för någon slags förnyelse, men om man läser Esbatis kommentarer så var det inte alls så självklart, så är skillnaderna mellan "den goda och den onda" inte alls tydlig.

http://esbati.blogspot.com/2009/06/fuskprat-och-perspektiv-pa-det-iranska.html


Den här länken med bilder från Iran hittade jag på Rob Sheridans Twitter. Sheridan som egentligen är konstnär och senaste åren jobbat med design till alla NIN´s skivkonvolut m.m., lägger ut information om händelserna i Iran blandat med skojiga klipp på fantasieggande företeelser som en gigantisk robot i Tokyo eller en ännu mer gigantiska marionetter utanför katedralen i Nantes och Tamar Levine´s romantiska och lite obehagliga fotografier.

http://www.boston.com/bigpicture/2009/06/irans_disputed_election.html


Twitter har blivit en aktuell källa för att snabbt få nyheter och reaktioner om vad som händer runt om i världen, dom flesta användare tycks vara amerikaner, varför man bör läsa kommentarer och tweets med viss urskiljning. Man reagerar starkt på valet i Iran, man reagerar på flygkrascher, man reagerar på Sotomayor till högsta domstolen och på Sarah Palins klädsel ... man reagerar inte på händelserna i Peru och man nämner nästan ingenting om Israel/Palestina-problemet.

Nyss läste jag i DN att Twitter t.o.m. backar upp och stödjer Iranska motståndsrörelsen, som det kallas, alltså dom som står i opposiotion mot Ahmedinejad, dom har Twitter som enda kommuniktionen med yttervärlden, ett sätt att få ut vittnens beskrivning om vad som egentligen händer i landet. Vissa påstår att det genomförts en stadskupp, valfusk, hjälp, vad som helst sker i mediernas värld, det är väl troligt att vi som inte lever i landet fått en bild som inte riktigt stämmer, folket i Iran är kanske nöjda med sin president, vad är det som säger att Mousavi skulle bli ett dugg bättre. Sen är det ju trots allt amerikaner som är Twitter, det får man inte glömma, ursäkta alla trevliga och välartade medmänniskor i "the american dream" world.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar