onsdag 3 juni 2009

nytt försök, fan den som ger sig ...

Här kan ni se klippet med Bruno och Eminem.
http://www.thebrunomovie.com/featured/bruno-crashes-mtv-movie-awards/

... man får se hur länge.

3 kommentarer:

  1. Hejsan Lottie
    Någratankar om din genomgående väldigt kloka text:
    Det här med att jämföra med andra länder är en fälla de flesta av oss faller i med jämna mellanrum. Själv är jag relativt nyss hemkommen från en 1,5 månaders vistelse i Nigeria och självklart kan man inte låta bli att jämföra och lika självklart vinner Sverige med hästlängder, vi har ju trots allt drickbart vatten i kranarna, elektricitet i våra uttag, en politik som är hyfsat fri från korruption (åtminstone den sorten som är olaglig) och de flesta av oss kan bo hyfsat. Så, hur kan man då klaga?
    Jag tycker att man ska fokusera på vad som var idén med välfärdsstaten Sverige när den började byggas på 40-50talet.
    Alla skulle ha råd att bo med god standard. Så har det varit men så är det inte längre.
    Alla skulle ha rätt till bästa tänkbara sjukvård oavsett samhällsklass och inkomst. Så har det varit men så är det inte längre.
    Alla skulle ha rätt till utbildning och den skulle vara likvärdig oavsett var i landet man befann sig och vilken klass eller inkomstgrupp man tillhörde, åtminstone i grundskolan. Så har det varit men så är det inte längre.
    Om det skulle gå illa för en så att man blev sjuk, arbetslös eller på nåt annat sätt inte längre klarade av att ta hand om sig själv så skulle samhället gå in och se till så att man klarade sig. Så har det varit, men så är det knappast längre.
    Ja man behöver faktiskt bara jämföra Sverige med Sverige för ca 30 år sedan så ser man försämringarna.
    Problemet är bara att förändringarna går så långsamt att vi nästan inte märker det. Istället stirrar vi oss blinda på de materiella framstegen och tror att vi har fått det mycket bättre bara för att vi har satellit-TV och datorer i alla hem. Och visst, på det sättet har vi det betydligt bättre nu än då och det är betydligt lättare att få fram information nu, även om de flesta av oss inte aktivt söker den utan bara sväljer vad vi får oss serverat av makthavarna precis som då.
    Vad vi dock inte har kvar är tryggheten. Tryggheten är viktig! Utan trygghet kan man inte vara fri även om moderaterna påstår det. Utan trygghet kan man inte vara kreativ även om samma moderater påstår även detta. Visst man säger att nöden är uppfinningarnas moder och visst, det kan väl vara så att en person som inte har ekonomisk trygghet blir en jävel på att komma på hur han/hon ska få loss pengar för att få mat på bordet och på det sättet blir väldigt kreativ men en person som vet att han/hon inte behöver bekymra sig för den biten kan tänka ut storartade lösningar som kommer alla till gagn utan att behöva fundera på om det finns nån profit i det. Det kallar jag verklig kreativitet.
    Samma sak gäller friheten. Jo det är sant att vi har rätt att uttrycka vår egen åsikt utan att behöva bli straffade för det men i takt med att arbetsskyddslagarna urholkas så vågar färre och färre säga vad de tycker på sina arbetsplatser därför att de riskerar att bli sparkade och i dag betyder sparken ett mycket kraftigt ekonomiskt avbräck för de flesta, t o m så mycket att man kan hamna på gatan om man har otur. Alltså håller man käften. Så mycket för den friheten.
    Och om det nu skulle vara så att man tillhör de modiga och inte är rädd att uttrycka sin åsikt offentligt så bör man veta att man bara får göra så på allmänna platser, dvs mark som inte är privatägd. Så fort man hamnar på privat egendom så måste ägaren tillfrågas först. Tyvärr är det så att de flesta torg och köpcentra och andra ställen där folk samlas i vårt land numera är privatägda. Det betyder att vi i de flesta fall inte längre har rätt att uttrycka våra åsikter offentligt om vi inte har inhämtat ägarens godkännande först. Så mycket för den friheten.
    Ja det var några reflektioner över tillståndet i vårt land inspirerat av din text.
    Vad jag vill säga är att det är fruktlöst att hålla på att jämföra Sverige med andra samhällen som är dokumenterat sämre. Jämför istället med Sverige självt, titta på förändringarna över längre tid och fundera på om det är bättre eller sämre.
    MVH
    Heikki

    SvaraRadera
  2. Oops.
    Jag kommenterade visst fel text. Min kommentar var menad åt texten "Kina och svensk diktatur".
    Sorry
    Heikki

    SvaraRadera
  3. Tack Heikki, det var en lång kommentar, du borde ha en blogg själv kanske, att uttrycka dig i.

    Jo men det du säger är väl ungefär det jag tänker, fast jag sa det lite snällare och inte så tydligt, för att få folk att tänka efter ... tror jag.

    ... det att vi människor mår dåligt när vi känner att vi inte längre passar in, vi drabbas av olika sorters ohälsa tillslut. I grunden handlar det förstås om osäkerhet och otrygghet, precis som du säger. Jag kommer att spinna vidare på det här, det kan du lita på.

    Tack för kommentaren, kul att du läser min blogg!

    SvaraRadera