måndag 29 juni 2009
Det trodde ni inte, mina trogna bloggläsare ...
Men va tusan då, jag tänkte jag skulle leka lite mainstream ett tag, bara för att det är sommar ... men bara därför, och bara på kul!
lördag 27 juni 2009
Jacko versus Iran?
Lite senare går jag in på DN´s sida och konstaterar att nyheten om Iran hamnat långt ner i tablån, en viss nyligen avliden Amerikansk popartist tar upp den mesta platsen på DN´s första sida. Bland highlightsen på min startsida, där jag har bl.a. BBC news, Huffington Post och Al Jazeera, finns Iran inte ens med i rubrikerna, där handlar det om ... just det, en Amerikansk popartist som gått ur tiden, den globala uppvärmningen och bombdåden i Irak.
Jaha, jag fortsätter min uppstartsrunda vid datorn, och hamnar på Twitter och kollar in vad favoriterna nin haft för sig det senaste dygnet. Så här skriver Rob Sheridan: "Right now everyone in Iran's going "why the hell can't we get on Twitter?"" ... och så lägger han ut den här länken:
http://www.thedailybeast.com/blogs-and-stories/2009-06-26/will-michael-jackson-doom-iran/?cid=hp:mainpromo2
... anledningen är att Trending Topics på Twitter helt tagits över av skriverier om Michael Jackson, (hjälp jag skrev ut hans namn, såg ni!?) som ni förstår om ni läser artikeln under länken. Nu säger jag inte att jag nödvändigtvis håller med om allt som står där, men jag tycker det är något att fundera på. Rob Sheridan tycker att det är viktigare för Iranierna att komma ut genom Twitter, eftersom det tycks vara deras enda kontakt med världen utanför sitt hemland, än att folk som sörjer Jacko ska ta upp all plats. Kan lätt hålla med honom där, typ. I Iran avrättar dom människor som uttrycker sin åsikt, popartister som dör av medicinöverdoser berör tydligen starkare, det är så världen och människorna är helt enkelt.
Min egen story då, vad jag själv personligen ville uttrycka var att jag fick en känsla av att det finns människor där ute som reflekterar och reagerar precis som jag, jag hann bara tänka tanken, fixa lite kaffe, ta en tur in på toa, plinga på datorn ... och där finns dom ute i cyberverkligheten med all sin frustration, sin rädsla och sin ilska över orättfärdigheter och mänskligt förfall. Det finns också många som är styrda av rubrikerna, som följer den allmänna strömmen och inte tänker efter, precis så som det verkligen ser ut, i verkliga livet. Internet ... en spegel eller en verklighet?
Vem är det som har makten över all information vi får? Säg mig det. Hur viktig är inte internet som objektiv källa, där jag har möjlighet att gå förbi Dagens Nyheter och BBC news och utforska vad ocensurerade vanliga människor tänker och tycker. Visserligen krävs en del ansträngning från min sida, men jag har ändå möjligheten.
Hotet mot yttrandefriheten, ta och fundera på vad det är. Och visst, undrar om det är tillfälligheter som avgör vilka artister man väljer att lyssna till.
fredag 26 juni 2009
... vem bryr sig.
I Sverige dör ca 145 ungdomar varje år p.g.a. självmord, och i trafiken omkommer ungefär 450 människor per år. Jag skulle kunna gå igenom varje land i hela världen och hitta katastrofer och mänskligt lidande, men jag gör inte det nu, jag vill bara markera att idag är det så j***a jobbigt att sätta på radion, det är en aning tjatigt där just nu, tycker jag, inte alls nån vidare thriller ...
Ja va tusan! Jag vet att Elvis är död, och John Lennon, Brian Jones, Jack Kerouac och Janis Joplin ... när vissa kända personer lever så beskrivs dom som elaka, själviska och en aning galna, men när dom sendan dör blir dom näst intill helgon. ... och min ungdomsvän dog av överdos när hon var 24 år, och min före detta pojkvän föll av ett tåg och bröt nacken när han var 21.
"Men, vem bryr sig ... musiken finns ju kvar", som min kloka 12-åring uttryckte det i morse, och till lunch åt hon en passionsfruktglass.
fredag 19 juni 2009
billigt utan kött
torsdag 18 juni 2009
No fat cow
Så då bestämde jag mig för att utvidga dagens inägg lite och påpeka just det, om nu någon kan vara intresserad.
Jag vet inte vad jag ska skriva om det som händer i Iran, när så många olika rapporter och varierande åsikter om vad som egentligen är på gång där nere figurerar så blir jag bara snurrig. Helt klart är ju i alla fall att det händer saker, och att Khamenei har makt och att han glädjer sig över valresultatet. Att det förekommit fusk är också helt klart. Vem folket egentligen vill ha som ledare verkar ganska oklart. Ingen som inte är där kan veta vad som händer, kanske inte ens det. Någon nämnde att situationen liknar den som var strax innan Shahen lämnade landet ... minns inte när det var riktigt, slutet av 70-talet? Någon sa också att massmedias falska bild av landet Iran driver på protesterna och får omvärlden att reagera starkt, t.ex. alla på Twitter, som jag nämnde i ett tidigare inlägg.
Det är väl så, när saker och ting mörkläggs sprids en hel massa mer eller mindre sanna nyheter. Om en väldigt trevlig och viktig förening som jag tillhör har det också spridits rykten, någon sade sig veta att föreningen var splittrad och att osämja uppstått, vi berörda hade inte en aning om vad vi själva höll på med tydligen, men dom utanför visste inte men var nyfikna så dom nästan sprack, därav det intressanta ryktet. Alltså psykologiska fenomen i stort och smått ...
Därför väljer nu alltså jag att skriva ett inlägg om Paul McCartneys födelsedag!, mycket enklare och mycket mer oprovocerande än både, Iran, Aung San Suu Kyi, Korea, Obamas falnande popularitet eller problemen i Peru ... som förresten påstås ha löst sig...??? Det undrar jag om det stämmer.
Och slå ett slag mot kött komsumtionen lyckade jag göra nu också!! Ät mindre kött!! ...helst inget. ;-)
tisdag 16 juni 2009
Twitterpower 3
På YouTube kunde man se Mousavi berätta att det fanns seriösa planer på att förbättra kontakterna med bl.a. USA, att samtal skulle påbörjas inom snar framtid, det lät oerhört positivt och alldeles för bra för att vara sant. Såklart det kommer besvikelse nu, Mousavi stod tydligen för någon slags förnyelse, men om man läser Esbatis kommentarer så var det inte alls så självklart, så är skillnaderna mellan "den goda och den onda" inte alls tydlig.
http://esbati.blogspot.com/2009/06/fuskprat-och-perspektiv-pa-det-iranska.html
Den här länken med bilder från Iran hittade jag på Rob Sheridans Twitter. Sheridan som egentligen är konstnär och senaste åren jobbat med design till alla NIN´s skivkonvolut m.m., lägger ut information om händelserna i Iran blandat med skojiga klipp på fantasieggande företeelser som en gigantisk robot i Tokyo eller en ännu mer gigantiska marionetter utanför katedralen i Nantes och Tamar Levine´s romantiska och lite obehagliga fotografier.
http://www.boston.com/bigpicture/2009/06/irans_disputed_election.html
Twitter har blivit en aktuell källa för att snabbt få nyheter och reaktioner om vad som händer runt om i världen, dom flesta användare tycks vara amerikaner, varför man bör läsa kommentarer och tweets med viss urskiljning. Man reagerar starkt på valet i Iran, man reagerar på flygkrascher, man reagerar på Sotomayor till högsta domstolen och på Sarah Palins klädsel ... man reagerar inte på händelserna i Peru och man nämner nästan ingenting om Israel/Palestina-problemet.
Nyss läste jag i DN att Twitter t.o.m. backar upp och stödjer Iranska motståndsrörelsen, som det kallas, alltså dom som står i opposiotion mot Ahmedinejad, dom har Twitter som enda kommuniktionen med yttervärlden, ett sätt att få ut vittnens beskrivning om vad som egentligen händer i landet. Vissa påstår att det genomförts en stadskupp, valfusk, hjälp, vad som helst sker i mediernas värld, det är väl troligt att vi som inte lever i landet fått en bild som inte riktigt stämmer, folket i Iran är kanske nöjda med sin president, vad är det som säger att Mousavi skulle bli ett dugg bättre. Sen är det ju trots allt amerikaner som är Twitter, det får man inte glömma, ursäkta alla trevliga och välartade medmänniskor i "the american dream" world.
lördag 13 juni 2009
tillgänglighet för alla, överallt
Idag gick jag med i Tillgänglighetsmarschen i Norrköping. Det kändes viktigt, även om det inte är direkt den målgruppens rättigheter och livskvalite jag i första hand vill kämpa för så har alla sorters handikapp ett släktskap och jag tycker definitivt att vi borde hålla ihop. Tyvärr var inte deltagarna så många, knappt hundra stycken uppdelade på grannkommunerna Linköping och Norrköping, så nog var det i sämsta laget kan jag tycka.
Marschen för tillgänglighet vill att otillgänglighet enligt svensk lag skall anses vara diskriminering av personer med funktionshinder. Det skulle ställa väldigt höga krav på alla näringsidkare, tänk bara alla uteserveringar som poppar upp sommartid, reklamplakat, stolar o bord, blomarrangemang och dylikt. Allt detta står i vägen för den som ser illa eller den som är rullstolsburen. Jag tycker det är en lång väg kvar innan vårt samhälle är tillgängligt för alla, t.o.m. kan det vara hopplöst att nå hela vägen och frågan är också om vi vill eller måste gå hela vägen, det viktiga är att problemen blir väl kända och att alla gör det bästa dom kan för att framkomlighetsmiljön ska bli bättre.
Jag noterar ganska snart att vårt förbund RSMH inte finns med bland dom organisationer som står bakom marschen, undrar vad det beror på. Anser vi oss inte tillhöra gruppen funktionshindrade? ... eller är vi diskriminerade? Jag tycker att om något av dom alternativen stämmer så är det katastorfalt illa. Psykisk funktionsnedsättning kan ju i princip göra hela samhället otillgängligt, och hur hittar man lösningar då?
Det är enkelt att bygga ramper och konstruera dörrar och rum på speciella sätt, det är enkelt att uppfinna telefonteknik för både döva och blinda, och annan diverse tekniskt utrustning som kan behövas, visserligen kostar det pengar men det är möjligt att hitta lösningar ... om man vill.
Hur hjälper man en person som får ångest av att gå ut genom dörren eller kliva på en buss?! Hur underlättar man för en person som behöver gå till läkare men som inte vågar gå in genom dörren till sjukhuset...eller som inte vågar anmäla sig i receptionen? Det finns många med psykisk funktionsnedsättning som inte klarar av att köpa sin mat eller sina kläder, är det diskriminering eller är det en kränkning, och hur i alla tider löser man såna problem?
Här handlar det inte om att bygga bort hinder med handkraft, här handlar det om bemötande, kunskap, personligt engagemang, som det ju alltid iofs gör när det gäller personer med funktionsnedsättning, men här är dom sakerna väldigt grundläggande och faktiskt en grundförutsättning för att kunna ge hjälp och stöd, och för att kunna göra samhället mer tillgängligt för den målgruppen. Ingen lätt sak.
Kan vårt samhälle bli tillgängligt för alla, eller med alla menas kanske alla utom dom med psykisk funktionsnedsättning. Jag hoppas förstås att det inte är så ... men vidare troligt är det inte.
fredag 12 juni 2009
aaarghh ... :´(
Med andra ord ... Bloggångest!
torsdag 11 juni 2009
onsdag 10 juni 2009
Rage in Peru
Under en tid har jag mentalt jobbat på ett inlägg om Peru, tanken väcktes nån gång i vintras när jag hade en period med google maps, och reste runt i världen. Man kan inte hålla på med google maps för mycket, det blir lätt ett beroende som får ryggont till följd, men lite då och då roar jag mig med att hoppa ner i nå´n stad någonstans och snurra runt på gatorna. Från just Peru finns inte så mycket fotograferat än, men av någon anledning hittade jag dit, jag hittade Machu Picchu, och blev mystiskt tagen. ;-)
Sen såg jag ett videoklipp med Rage Against the Machine, där dom tog ställning för just Sendero Luminoso, gerillan, och sjöng om landets kritiska politiska situation i låten Bombtrack. Då vakande såklart intresset ännu mer, Tom Morello och Boots Riley(fd RATM gitarr o sång), heter just nu Street Sweeper Social Club, och turnerar ihop med NIN och Jane´s, revolutionärt stuk a la USA verkar det som. :-)
Det är en aning turbulent i Peru just nu, och som vanligt handlar det om att folk med makt vill tjäna pengar och att vanliga människor får sin närmiljö förstörd.
Jag far omkring på nästan alla internets sidor om Peru, inser att jag inte vet mycket om det landet, mer än att jag känner till ett par turistattraktioner och minns en marxistisk gerilla som hette Sendero Luminoso. Nu har jag bestämt mig för att följa händelserna i Peru ett tag, få se om jag lyckas.
Presidenten Alan Garcia vill att utländska bolag skall kunna utnyttja naturtillgångarna i landet, i staden Bagua i norra Peru har dom boende protesterat och barrikaderat vägar och demonstrerat. Militären har svarat med att skingra protestanterna med våld, kulspruteeld från helikopter fantasifullt nog. Många har dödats, både vanliga peruaner och militärer. Rena blodbadet, skogen brinner av blod säger en del reportage.
Invånarna vill inte att deras miljö, dom värdefulla regnskogarna skall förstöras, men det handlar också om att inkomsterna och arbetstillfällena som trots allt blir borde gå till folket och inte till utländska bolag, eller eventuellt till presidenten då, som man kan misstänka. Nu har jag som sagt inte överdrivet goda bakgrundskunskaper om det här. Jag har för mig att presidenten trots allt fick sin makt via demokratiska val, men jag kan missta mig.
Den som läser det här och som vet mer, tillför gärna din kunskap genom att kommentera. Kommentera gärna ändå också!!
söndag 7 juni 2009
Valet den 7:e juni del 4
http://esbati.blogspot.com/2009/06/las-garna-den-har-texten-den.html
fredag 5 juni 2009
PP here we come!
Kolla in det här istället då: (om nu det funkar...?)
http://www.mtv.com/videos/movie-trailers/393364/br252no.jhtml
fickor som fickor ...
torsdag 4 juni 2009
Kina och svensk diktatur
onsdag 3 juni 2009
nytt försök, fan den som ger sig ...
http://www.thebrunomovie.com/featured/bruno-crashes-mtv-movie-awards/
... man får se hur länge.
måndag 1 juni 2009
! ! !
(note: Äsch nu funkar inte det här heller!! Vad är det egentligen frågan om, jag blir galen ... hoppas ni hann se. Vad ska jag göra Hannes ....?, det här är bara botten, ska det fortsätta såhär?)
:-D
Lav ya´ Bruno!
(no hard feelings mr Eminem, this is not about you)
... och vad tror ni var på Twitter Trending Topics idag då?