fredag 6 mars 2009

Gaza igen

Partivän uttalar sig i NT idag:

Svensk-palestinska föreningens dokumentära utställning om Gaza-kriget togs ner från biblioteket för ett par veckor sedan efter politiska påtryckningar från Mattias Sundin (FP) och Bengt Cete (MP). Beslutet var dock bibliotekschefen Monica Aunes.

Jag menar att detta var felaktigt ur ett yttrandefrihetsperspektiv. Att utställningen fick ställas upp igen en vecka senare var bra men problemet är att svensk-palestinska föreningen var tvungen att ta bort en bild från nazisternas judeförföljelse under andra världskriget eftersom att den ansågs stötande.

I tider när Mellanösternkonflikten är aktuell och den förkastliga antisemitismen ökar är det viktigt att hålla gränsen mellan antisemitism och Israelkritik knivskarp. Att anklaga judar som folk eller "ras" för saker är antisemitism. Att kritisera Israel är det inte. I utställningen gjordes en historisk jämförelse mellan Israel och Nazityskland. Jag anser att det är en dålig jämförelse eftersom Israels övergrepp inte kan jämföras i omfattning och brutalitet med Nazitysklands. Det finns däremot vissa likheter i tankarna på att fördriva människor av fel etnicitet från den mark man anser tillhöra det egna folket.

Poängen är att jämförelsen måste få göras så länge den inte är rasistisk. Det EUMC-dokument vissa debattörer hänvisade till är endast ett "arbetsdokument" som inte har någon relevans för svensk lagstiftning, dokumentet är på den här punkten dessutom helt felaktigt.

Nicklas Lundström Vänsterpartiet, Norrköping

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar