fredag 1 maj 2009

Hundra dagar av ensamhet

Enligt det amerikanska folket har Barack Obama lyckats ganska bra med sina första 100 dagar som president, 69% gillar det han gjort och det är fler som tycker landet utvecklats i rätt riktning än i fel, och det är anmärkningsvärt, med tanke på att den amerikanska ekonomin är i kris.

Obama talar direkt till folket, svara på frågor online, svarar på minst tio brev per dag och skapar på så sätt en öppenhet och tar ut aktiviteterna i Vita Huset ur dess ogenomträngliga bubbla.

Det ekonomiska stimulanspaketet ger ett bra popularitetsresultat genom det snabba genomförandet, trots att det inte var tillräckligt, han har förordat ett strängare etiskt tänkande inom forskningen, givit skattesänkningar till alla utom dom rikaste och stramat åt försvarsbudgeten. Han har förbättrat relationerna utomlands, släppt lite på handelsembargot mot Kuba och bestämt sig för att stänga Guantanamo.

Vad han gjort mindre bra är hanterandet av situationen i Afganistan, där har han övertagit Bush´s strategier och tillåter fortfarande hållandet av krigsfångar och närvaron av en massa US soldiers. Han har problem med att ta ställning när det gäller de grundläggande värderingarna och de moraliska frågorna i USA, t.ex. frågan om hur man ska utreda och döma de personer som utövat tortyr mot fångar. Vapenlagarna törs han inte heller rota i, trots starka önkemål från t.ex. Mexikos president som har stora problem med alla vapen som kommer in från USA.

Det kan tyckas otroligt i våra öron, men många Amerikaner tycker det är helt ok med tortyr, särskilt då av misstänkta terrorister. Vad som kan tyckas än mer underligt är att dom som går regelbundet i kyrkan är dom som tenderar att acceptera tortyr i högre grad än andra. Inte alls konstigt säger nog en del av er, ni som är ateister och agnostiker m.m., men det hela handlar ju om hur man tolkar bibeln ... om man nu tror på den. Utifrån det tycker i alla fall jag det är knast, dom ha väl läst bibeln uppochner då, eller baklänges kan man tro.

Obama har i alla fall styrt sina första 100 dagar i en riktning som faller det Amerikanska folket i smaken, frågan är hur vi ser på det, den första liberalen som blivit en symbol för folkets kamp, som någon sa i ett May Day tal idag. Kan omöjligt vara en liberal från Norrköping i alla fall. :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar