lördag 16 maj 2009

Aung

Aung San Suu Kyi har suttit i husarrest de senaste tjugo åren, hon vann stort i dom demokratiska valen i Burma 1990, men militären som då styrde landet lät henne inte ta över makten. 1992 fick hon Nobels fredspris.

Vi minns protesterna som leddes av munkarna 2007, vi minns att Burma drabbades av en tyfon en tid senare och vi minns allt det förde med sig och hur media länge skrev om nödhjälp som inte kom fram till behövande.

2010 ska burmeserna gå till val igen och omvärlden tycker att Aung Suu Kyi måste friges i god tid innan dess, annars kommer valet inte att verka trovärdigt som ett demokratiskt val. Men nu har hon alltså blivit åtalad igen, för att ha brutit mot husarrestreglerna, trots att hon ingenting gjort. Det var en tokig amerikan som gav upphov till anklagelserna, och han dök upp mycket lägligt så att militären kunde använda hans tilltag mot Aung Suu Kyi, eller dök gjorde han inte, han simmade. Amerikanen simmade ut till ön där hon bor och vägrade vända, han sov över på golvet på nedre våningen, och nu tar Burmas militärregering besöket som förevändning för att kunna återigen åtala Aung Suu Kyi.

Medlemmar i Aung Suu Kyi´s parti misstänker att simmningen var planerad för att provocera, den kom alltför lägligt, hon skulle formellt komma ut ur husarresten den 27 maj. Hennes advokat säger att dom måste nu ge simmaren skulden, det finns ingen annan chans att ens försöka få Aung Suu Kyi fri, hon finns nu i fängelset Insein och riskerar ett straff på 3-5 år. Blir hon dömd är valet 2010 för länge sedan över ... och militären sitter väl antagligen lugnt kvar.

USA, EU och Australien har reagerat på händelserna, bl.a. Storbritanniens premiärminister har uttalat sig. I Thailand har man också reagerat men betydligt försiktigare. Frågan är vad andra länder kan göra, själv kan jag tycka att Burma är ett av länderna i världen med regimer som bör ifrågasättas, dom är tyvärr många, många fler ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar