onsdag 25 februari 2009

Vi har kommit med i RSMH!!! :-)

En ny lokal RSMH-förening är under uppstart i Norrköping, RSMH Bläckfisken. Bläckfisken som förening blev till under hösten 2008 och hade vid starten drygt 20 medlemmar, sedan nu i februari ingår den i Riksorganisationen RSMH (Riksförbundet för Social och Mental Hälsa), och har som mål att följa de idéer och det etiska förhållningssätt som RSMH har.

Namnet Bläckfisken kom från en av de medlemmar som var med och utformade de allra första idéerna om hur föreningens verksamhet skulle se ut. Bläckfisken står som symbol för hur medlemmarna tänker sig att arbetet och engagemanget skall spänna över flera olika intresseområden och aktiviteter, för att med tiden kunna utvecklas utefter hur de aktiva medlemmarna utvecklas och växer.


Varje Bläckfiskarm innehåller en egen inriktning, t.ex. skapande verksamhet, teatergrupp, studier eller politiskt arbete. Tanken är att enskilda medlemmar, naturligtvis efter förmåga, skall kunna delta i en eller flera armar eller kanske t.o.m. bilda en egen arm, och utveckla och ta ansvar för ett intresseområde. Förhoppningen är att Bläckfisken med tiden skall få många armar och kunna erbjuda en sysselsättning för många olika personligheter och förmågor. Armar kan också avslutas och brytas av, men då finns ändå kroppen kvar som en trygghet och en nystart.

Det viktigaste målet är att var och en som deltar i Bläckfiskens verksamhet skall nå en höjd livskvalité socialt, växa som individer och få ett stärkt självförtroende, helt enkelt må bättre.!!

Inga krav utöver förmåga skall eller får ställas, allt medlemmarna gör och deltar i skall utgå ifrån egna önskemål och intressen. Man skall kunna vara sig själv, vara ledsen eller glad, få ett självklart kamratstöd när det behövs, men också finnas där för andra. Att känna sig behövd ger ett ökat självförtroende och välbefinnande. Småprat och trivsel över en fika skall vara ett stående inslag, man skall kunna delta när man vill och titta på när man vill det.

Det är också av största vikt att föreningen hela tiden utvecklas och att den som har en åsikt får en chans att framföra den, dvs. ges möjlighet att uttrycka sig på sitt eget sätt och efter egen förmåga. Föreningsarbetet måste ske under absolut demokratiska former och alla som vill måste få insyn. En hög tolerans inför medlemmars olikheter måste finnas, varje medlem har något att bidra med och är en tillgång för föreningen. Samtal och diskussioner skall uppmuntras!

För närvarande finns Bläckfisken i lokaler i Klockaretorpet Centrum, sydost om Norrköpings Centrum (goda spårvagnsföbindelser finns), där medlemmar på idéell basis och för att sysselsätta sig, hjälper till att driva en liten caféverksamhet tillsammans med Agenda Klockaretorpet.

Den som kommer med nu får chansen att vara med och forma en kamratförening nästan från start, får chansen att delta i och lära om hur man driver en förening, och tillsammans kämpa för en gemensam sak, för varje människas rätt till en social samvaro och ett värdigt liv.

2 kommentarer:

  1. Bra skrivet, som alltid, Lottie! Ska tipsa andra om det här inlägget. :-)

    SvaraRadera