torsdag 19 februari 2009

bara några personliga funderingar

Det finns en underliggande åsikt bland människor, att konst inte har ett värde, att personer som ägnar sig åt konstnärligt skapande är bortskämda överklassungar eller slöa, arbetskygga flummare. Det finns en underliggande åsikt bland människor, att arbetslösa personer bara vill utnyttja systemet och hellre ligger hemma på soffan och slappar än går till jobbet. Det finns en underliggande åsikt bland människor, att psykiskt sköra personer bara simulerar och borde rycka upp sig.

Det tycks som om människor just nu söker efter företeelser att tycka illa om, att protestera mot, att vilja styra över så de anpassar sig efter ens egna behov. Det tycks som om människor mår dåligt, och inte kan tillåta någon annan att må bra. Kontroll kan ge tillfällig trygghet ... man glömmer, kontroll skapar avsky, misstro, segregering, fientlighet ... revolt?

Ett nästan osynligt hat smyger just nu fram ur mörkret, blir bländat i ljuset, ett hat som ingen riktigt vet varifrån det kommer. Rädsla föder fientlighet har jag hört, och vi borde mycket väl kunna fundera över vem som är räddast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar