fredag 25 december 2009

psyksjukt!!

Nu har media gjort det igen, och igen är det en händelse i Italien men det är inte relevant, en "psykiskt sjuk kvinna har överfallit påven" igår under julnattsmässan i Peterskyrkan.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/paven-attackerad-under-midnattsmassan-1.1019203

BBC är något bättre i sin beskrivning av attacken, men dom uttrycker ändå att kvinnan är psykiskt instabil, dom skriver: "The woman, said to be mentally unstable .." och "the woman is undergoing checks at a medical facility...". BBC får ett plus för att det inte står i rubriken att det var en psykiskt sjuk kvinna och för att det inte överhuvudtaget står att hon är psykiskt sjuk, dom beskriver också kvinnans tidigare möten med påven och poängterar att överfallet inte var så farligt eftersom kvinnan var obeväpnad. Man får helt klart en mjukare och mer nyanserad bild av henne i BBC´s beskrivning än vad man får i DN´s, alltså i svensk media utmålas hon som ett hot, en brottsling ... i engelsk media som en förvirrad människa.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/8430118.stm?ls

Förra veckan skrev svensk media att Italiens premiärminister Berlusconi blev attackerad av en psykiskt sjuk man, jag är heligt trött på deras sätt att använda uttrycket "psykiskt sjuk" som om det vore speciella varelser som springer omkring i vårt samhälle och är våldsamma, och är ett hot mot andra. Psykisk ohälsa kan vem som helst drabbas av, psykiskt sjuka människor är inget hot mot någon mer än möjligen mot sig själva, och om det bryr sig ingen.

Dags nu att ta ett krafttag mot hur media i Sverige skapar falska föreställningar av enskilda. Psykisk ohälsa ökar och mycket på grund av det sätt psykisk sjukdom beskrivs i tidningar och i nyhetsprogram törs många inte söka hjälp. Det är fortfarande belagt med skam att inte vara mentalt frisk och stark, det är fortfarande på sjukvårdens bakgård man kämpar med att ge stöd åt sköra och deprimerade människor ... det vill jag ändra på.

5 kommentarer:

  1. Jag med! Det SKA vi ändra på!!!

    SvaraRadera
  2. Bra! Då är vi i alla fall två. :-)

    SvaraRadera
  3. två psykfall på barrikaderna ;-) hehe...

    SvaraRadera
  4. Ja fan vad irriterande, hon kanske är en feministisk samhällsaktivist som vill slå ned den där idiotpåven.

    SvaraRadera
  5. Bra skrivet Lottie, o självklart är det något som borde ändras, men hur!? Förslag?

    SvaraRadera