onsdag 30 december 2009

idiotens betagande karaktär

Idioten, han är en vacker och klok själ, åtminstone den som Dostojevkij´s furst Myskin besitter, t.o.m. äger han en betagande karaktär som recensenter beskriver honom. Men han är en idiot, om det är alla ense, och jag älskar honom... det skulle ni också göra. :-)

Åter till verklighetens nyhetsflöde och Kinas avrättande av en brittisk medborgare igår. Ännu en historia med psykiskt sjuk människa inblandad, men här handlar det om något annat, nämligen det om en psykiskt sjuk kan ta ansvar för sina handlingar... det förstås, handlade det ju om när det gällde han som slog ner Berlusconi också, men där var det mer medias sätt att förmedla jag vänder mig emot.

Uttrycket psykiskt sjuk används på ett generaliserande sätt, man kan ju faktiskt vara sjuk på olika vis, en diagnos är inte lik en annan. Men visst vore det väl bra om man slapp ta ansvar för det man gör, i så fall finns ju varken lagar eller sociala regler till för en psykiskt sjuk person, kanske skulle även "friska" vilja kalla sig "störda" om så vore fallet. ;-) I vissa länder i världen är det faktiskt så, kolla bara in alla amerikanska kriminalserier och filmer, där fråntas den skyldige ofta ansvar om advokaten lyckas bevisa psykisk instabilitet av något slag, så är det nu inte i Sverige, enligt lag, men hur det går till i verkligheten känns inte så lockande för en känslig bloggare som mig att gå in djupare på.

Förresten så undrar jag om det är en förmildrande omständighet att en människa lider av bipolär sjukdom som tydligen den här avrättade britten gjorde, vem som helst kan ju bli lurad, oavsett sjukdom eller fungerande hjärnceller. ;-)) Återigen det vi faktiskt hade uppe på förra samtalscirkeltillfället med RSMH Bläckfisken, att omvärlden likställer psykisk sjukdom med idioti, dvs en psykiskt sjuk människa är lite dum i huvet anses det. I så fall begriper man resonemanget i den här artikeln.

Frågan om Kinas agerande tar jag gärna en annan gång, den frågan är övergripande och kommer att bli än mer aktuell när det stora folkrika landet tar över mer och mer av vår industriteknologi.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/psykiskt-sjuk-britt-avrattad-i-kina-1.1020253

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar