onsdag 30 juli 2008

Tankar kring stormakter

Redan i ett mycket tidigt skede, efter jordbävningarna i Kina i Maj, anade föräldrarna till barnen i de raserade skolorna att någonting var konstigt. Alla husen runt omkring stod kvar, men skolan var en enda stenhög. Omkring 10 000 barn beräknas ha omkommit då 7000 klassrum rasade samman, den 12 maj i år. Föräldrarna har ställt frågor, protesterat och demonstrerat, man misstänker byggfusk och även korruption, kravallpolis har ingripit och föräldrar har t.o.m. blivit gripna.

Nu har föräldrarna blivit erbjudna pengar, förutsatt att dom slutar ställa frågor, dom nekas ersättning om dom inte skriver på ett papper och lovar att sluta kritisera och protestera. Ersättningen skulle bestå av motsvarande ca 50 000 kronor plus pension och enligt New York Times, som intervjuat föräldrar, har hot förekommit, så nu vågar man inte längre protestera.

Regeringen har utlovat en stor öppenhet angående jordskalven, nu inför OS, men tydligen är det enskilda tjänstemän som agerar, som man påstår, och inga undersökningar görs av varför skolorna kollapsade.

Amnesty International tycker inte att Kina "håller måttet", man värnar inte om de mänskliga rättigheterna, aktivister fängslas webbsidor stängs osv., världens ledare bör ta sitt ansvar anser man.

Kina säger sig just nu ha ett massivt terroristhot över sig, hoten kommer från tre stora grupper, militanta uigurer, tibetanska självständighetsgrupper och anhängare av falungong, en 100 000 man stark antiterroristgrupp har i uppgift att skydda alla OS deltagare. Människorättsgrupper tycker det är tveksamt och menar att myndigheterna bara passar på tillfället att kunna komma åt grupper som kritiserar styret.


Bakom länken nedan finns en artikel om vart vårt elektroniska avfall tar vägen, det blir nämligen klart enklare och billigare att köra det till Kina än att vi tar hand om det själva. Jag orkar fasen inte ens skriva om det här, man blir så less … vi andas ju samma luft och bor på samma jord, hur dum får man vara???!!!

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=756496

Nog med Kina-prat för denna gång.


I soliga Californien har man också just haft ett litet quake, LA rattles. En man på gatan sa att han märkte hur fönstren på skyskraporna skakade sönder, men fattade inte att det varit ett jordskalv förrän någon frågade honom om han märkt det. Jag undrar vad folk på gatorna i LA har i huvet om dagarna ... funderar dom månne på vart deras gamla avlagda laptops tagit vägen, och hur människorna utanför Hong Kong mår när avfallet som inte kunnat tas omhand eldas upp i stora brasor och sprider svart giftig rök. Hm...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar